Het Federaal Voedselagentschap (FAVV), een gebruikshandleiding

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV)logo-afsca

Iedereen die met voeding werkt, krijgt er mee te maken. Maar wat doet het FAVV precies en hoe zorg je ervoor dat je in orde bent met de regels ? In dit artikel geven we je de antwoorden en tonen we dat een goede samenwerking met het FAVV een opportuniteit kan zijn voor een goede en veilige voedselproductie voor uw klanten.

 

Wat is het FAVV ?

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen waakt over de veiligheid van de voedselketen en over de kwaliteit van ons voedsel en dat van ‘riek tot vork’.

Ik wil mijn voedingsproducten commercialiseren. Waarom moet ik me registreren bij het FAVV ?

Vooreerst, om u te beschermen. De wetgever legt aan iedereen die voeding, zowel BtoC als BtoB, wil commercialiseren op om zich te registreren bij het FAVV. Op die manier kan het FAVV overgaan tot sanitaire controles. Door uw contact met het FAVV maakt u kennis met alle wettelijke regels rond hygiëne en voedselveiligheid en garandeert u uw klanten kwaliteit. Een productie en levering volgens de regels voorkomt risico’s bij problemen als microbes of voedselbesmetting.

Hoe zich registreren ?

Om u bij het FAVV te registreren en uw activiteit legaal te laten verlopen, moet u een officiële aanvraag indienen via hun website.

Ik werk al met voeding en ben van plan bij Co-oking te werken

We maken het u makkelijker en hebben het pre-registratieformulier al voor u ingevuld. Het enige wat u nog moet doen, is uw bedrijfsnummer, uw contactgegevens en de precieze activiteit in het formulier toevoegen en de registratie is rond.
U kunt het productie-adres van Co-oking gebruiken indien u minstens 5 uur per maand de keuken gebruikt of een 50-urenpack aankoopt. We tekenen dan een conventie met u en zorgen voor alle contacten met het FAVV. Als u lid wordt van Co-oking, kunt u rekenen op een begeleiding in al uw contacten met het FAVV. Contacteer ons voor al deze administratieve contacten : wij kunnen u helpen.

Registratie, toelating of erkenning ? Welk type van aanvraag moet ik precies doen ?

Er bestaan 3 types van aanvraag (van makkelijkst tot meer dwingend) :

  • De registratie
  • De toelating
  • De erkenning

Het type van aanvraag hangt af van de activiteit. Sowieso moet u zich registreren. Dit is ook de simpelste procedure : u moet enkel het formulier invullen en bezorgen aan het FAVV of wij doen dit voor u als u onze keuken gebruikt.
Wanneer u verschillende voedselproducten bewerkt en levert aan klanten, zoals bijvoorbeeld een traiteur, moet u ook een toelating ‘traiteur’ aanvragen.
Als u werkt met vlees of vis, in stukken of in verwerking, moet u een speciale erkenning aanvragen. Dit zorgt ook voor enkele strengere voorwaarden.
Elke registratie, toelating of erkenning heeft een specifieke code die samenhangt met de activiteit. Een voorbeeld : een bedrijf dat zowel vlees als visproducten verwerkt, zal twee erkenningen met verschillende codes krijgen.
Voor een zelfde type van activiteit kan er ook een erkenning of toelating bestaan. De keuze tussen beide hangt af van uw business. Bijvoorbeeld : als u bereide maaltijden maakt die een verwerking van vlees inhouden en u deze aan een intermediair verkoopt (B2B) heeft u slechts een toelating nodig. Wanneer u rechtsstreeks verkoopt aan de consument (B2C) heeft u echter een erkenning nodig.

Waar vind ik mijn activiteitsnummer en code terug ?

Uw activiteitscode die u moet invullen op uw inschrijvingsformulier, vindt u terug op de site van het FAVV. Elke activiteit komt overeen met behandelingen die worden toegelicht in een activiteitenlijst. De meest gebruikte activiteit is die van traiteur (PL 83, AC 66, PR 182) en vraagt om een toelating. Als u bereide gerechten maakt, moet u een erkenning ‘producent bereide maaltijden’ aanvragen. Ook chocolatiers, limonademakers en brouwers hebben hun eigen codes en specifieke erkenningen nodig.

Ik doe geen bereide maaltijden maar ik wil enkel stockeren, welke aanvraag moet ik dan doen ?

Als u enkel wil stockeren of producten herverpakken, moet u een erkenning voor detailhandel of stockage of herverpakking hebben. Bepaalde erkenningen dekken zowel stockage als herverpakking. Indien u dit wenst te doen bij Co-oking, contacteer ons.

OK voor de registratie, maar ben ik nu beschermd ?

Een registratie bij het FAVV beschermt u in de zin dat u vanaf dan gekend bent bij de sanitaire wettelijke instantie en dat u toegang hebt tot de informatie die nodig is om uw productie in de juiste omstandigheden te bewerken. Als producent moet u deze regels naleven. Wij kunnen u hierbij helpen door onze basisopleiding die u ontvangt bij het begin van het gebruik van onze keuken (gratis bij aankoop van uurpacks). Ook is er een mogelijkheid voor een individuele meer uitgewerkte opleiding rond de best practices op het vlak van hygiëne en ‘HACCP’ (Hazard Analysis Critical Control Point). Deze 3 uur durende opleiding dient om de verschillende controlemomenten te identificeren die u tegenkomt in uw productieproces. Indien deze opleiding u interesseert, contacteer Cédric.

Lanceer u ! (maar niet in de ruimte)

Wist u dat de HACCP-methode werd uitgevonden door de NASA in de jaren ‘60 ? Het werd ingevoerd om de voedselveiligheid van de astronauten tijdens hun missies te garanderen. Deze methode heeft intussen zijn waarde bewezen. Co-oking helpt u alvast om deze missie zonder stress tot een goed einde te brengen !

yeti
Nog vragen ?

Neem ook een kijkje op de site van het FAVV :

Contacteer ons :

Cédric Le Goupil, Co-oking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CO-OKING nieuwsbrief

Voor-en achternaam (verplicht)

Email (verplicht)

Bent u een mens (verplicht)